Vad är det för skillnad på rugby och amerikansk fotboll?

By Simon

Rugby och amerikansk fotboll är två sporter kan se likadana ut vid en första anblick, men skillnaderna mellan dem är ganska stora. En likhet är dock att du kan streama både NFL och Rugby från din egen enhet. Sen om det är värt risken eftersom det inte är helt tydligt om det är lagligt eller inte att streama är upp till dig.

Amerikansk fotboll är en kontaktsport som har sitt ursprung i USA och spelas av lag med 11 spelare. Den har en distinkt ovalformad boll med spetsiga ändar och en avlång form. Rugby är också en kontaktsport som har sitt ursprung i England och som traditionellt sett spelas med 15 spelare. Den använder en oval boll med slät yta och rundade ändar.

Spelstil

Den största skillnaden mellan rugby och amerikansk fotboll är spelstilen. I amerikansk fotboll består spelet i allmänhet av korta sträckor som följs av en paus i spelet när lagen ställer om sina formationer. Rugby, å andra sidan, spelas kontinuerligt med minimalt med stopptid. En annan skillnad ligger i hur tacklingar utförs – medan tacklingar i amerikansk fotboll huvudsakligen innebär att man tar tag i eller trycker ner en annan spelare till marken, innebär det i rugby att man tar tag i och använder sig av drag- eller hålltekniker för att få ner en motståndare utan att skada honom

Poäng

När det gäller poängsättning finns det också anmärkningsvärda skillnader mellan dessa två sporter. I rugby kan man ta poäng genom försök (touchbollen i motståndarens målområde) samt genom att sparka mål, medan amerikansk fotboll tar poäng genom touchdowns, field goals och extra point conversions.

På det hela taget har rugby och amerikansk fotboll många likheter men också några viktiga skillnader som gör dem till olika sporter. Fans av båda sporterna kan uppskatta nyanserna mellan dem för att få en mer omfattande förståelse för var och en av dem.

Regler

Det är även några skillnader i reglerna mellan sporterna. Amerikansk fotboll har mer komplicerade regler, som till exempel användningen av downs och yards för att flytta bollen över planen. Rugby har enklare regler, där spelarna får bära, passa och sparka bollen för att föra den framåt på planen. Dessutom skiljer sig tacklingarna åt – medan en spelare i amerikansk fotboll måste hållas bakom en viss linje innan han eller hon kan tacklas, innebär tacklingar i rugby att man drar eller håller i tekniker att sänka en motståndare utan att skada honom. Slutligen finns det skillnader i tidtabellen för varje sport – American Football-matcher är indelade i fyra kvartar, medan rugbymatcher bara har två halvlekar.

Dessa skillnader mellan rugby och amerikansk fotboll skapar en unik dynamik för båda sporterna. Även om de kan tyckas vara lika varandra är det just dessa subtila skillnader som gör dem båda så roliga att spela och titta på. Med ytterligare förståelse för deras regler och spelstilar kan fansen bättre uppskatta de nyanser som gör dessa två sporter så olika men samtidigt så lika.

Sammanfattningsvis har rugby och amerikansk fotboll många likheter men också vissa tydliga skillnader som gör dem till två olika sporter. Om man vet vad som skiljer dem åt kan man hjälpa fansen att få en större förståelse för varje sports unika egenskaper.

Lämna en kommentar